Geld en leven in de wachtstand

Als ik jou vraag hoeveel jouw leven waard is. Als ik je vraag wat je zou doen als je al het geld van de wereld had. Wat zou je dan zeggen? Waarschijnlijk weet je exact wat je wilt en wat je anders zou doen. Je doet het alleen niet. Dit heeft alles te maken omdat je iets geloofd over dat geld. Omdat je ervaring met geld hebt meegekregen vanuit je opvoeding. Je hebt iemand iets zien doen. Of je hebt juist telkens een bepaalde overtuiging ingeprent gekregen. Al die dingen van vroeger zitten waarschijnlijk nog in je. Waardoor geld jou in de wachtstand heeft gezet. Je overleeft in plaats van dat je leeft. 

Geld heeft in mijn leven ook een grote rol gespeeld. Mijn eerste ervaring is niet perse een hele positieve. Dat had ik als kind niet door, voor mij was dit gewoon. Het is echter wel als een rode draad in mijn leven geweven. In mijn herinnering zitten we op vrijdag aan tafel en pakt mijn moeder een portemonnee of spaarpot met kleingeld erbij. Ik zie mijn moeders handen voor me die razendsnel de stuivers bij de stuivers legt, de dubbeltjes bij de dubbeltjes. En als er dan een gulden of rijksdaalder tussen zat… WAUW. Dan voelde ik een sensatie. Dat voelde als een overwinning. We pakten dan een deel van dat kleingeld en haalden bij de Scholte (dat was vroeger zoiets als Zeeman of Wibra) iets lekkers voor die avond.

Mijn kennismaking met geld begint dus daar. En de overtuiging erop ook. Geld raap je bij elkaar. Daar moet je veel moeite voor doen. Hard voor werken. Dat heb ik altijd geloofd al was ik me daar dus niet bewust van. Ik heb nooit die koppeling gemaakt met hoe ik met geld om ging. Wat ik vanuit de opvoeding had meegekregen. Tot ik drie of vier jaar geleden een familieopstelling deed. En dit ontdekte. Daardoor veranderde het. Ik raap nog steeds geld bij elkaar maar op een andere manier. Met een andere overtuiging. Ik doe het nu bewust, om mijn doelen te behalen. 

Wat ik in Podcast 15 uitlicht is de gedachten dat je geld niet moet uitgeven voor je het hebt. Voor een deel is dit gekoppeld aan mijn ervaring van het geld bij elkaar sprokkelen. Maar voor een deel is het ook gekoppeld aan wat ik zie bij klanten. Die geloven dat ze niks kunnen omdat het geld er nog niet is. En dit zegt veel over hoe het gros van de mensen in het leven staat. Hoe ik tot 2011 in het leven stond. Geld zet veel mensen in de “wat als..” stand. De wachtstand. 

Terwijl bij mij die wachtstand weg is. Als ik iets wil dan wacht ik niet meer. Ik ha aan de slag en doe alles wat ervoor nodig is. Ik doe dat omdat ik weet dat morgen opeens er niet meer kan zijn. Of er wel kan zijn maar totaal anders.

Luister naar mijn Podcast (nummer 15 “geld en wachten is met elkaar verbonden”) om het gehele verhaal te horen. En mijn kijk hierover tot je te nemen.