De meest onderschatte meetlat ooit

 

Ik deel vandaag iets met je waarvan ik vind dat het de meest onderschatte meetlat ooit is. 

In mijn opleiding moest ik deze oefening doen. Waarvan ik eerst dacht: mmmmmm waarom? 

Wat is het effect en wat kan ik er mee?

Heel veel zo blijkt. Deze oefening heeft zovele impact op mijn leven. 

Ik heb het over waarden. Of kernwaarden.

Kernwaarden hebben een betekenis die ik het beste kan uitleggen aan de hand van een van de uitspraken van Mahatma Gandhi:

“Your beliefs become your thoughts,
Your thoughts become your words,
Your words become your actions,
Your actions become your habits,
Your habits become your values,
Your values become your destiny.”

“Je overtuigingen worden je gedachten,

je gedachten worden je woorden,

je woorden worden je acties,

je acties worden je gewoonten,

je gewoonten worden je waarden,

je waarden worden je bestemming of je lot.”

 

Oftewel, als jij gelooft dat iets niet lukt, is je bestemming dat het niet lukt. 

Je programmeert jezelf. Als jij gelooft dat iets mogelijk is, dan wordt je bestemming mogelijk.

Alles waarvan ik geloofde vanuit mijn tenen dat het mogelijk was, is gelukt. 

 

Dat komt doordat ik mijn waarden zo scherp heb, dat ik daar niemand over heen laat komen.

Ik pas waarden overal toe. Mijn leven, relaties, bedrijf, opvoeding. Deze opsomming staat in willekeurige volgorde ;-). Al voed ik niet meer op. Kunnen ze prima zelf.

Waarden hebben letterlijk mijn leven gered. In 2019. Doordat ik overal het gesprek aan kon gaan over mijn ziek zijn. Netjes. Zonder boos te worden op wat allemaal mis gegaan was. 

Waarden hebben mij sinds 2013 mijn leven gegeven. Doordat ik sinds mijn opleiding super goed weet waar ik voor sta. Wat voor mensen mijn leven, mijn bedrijf en mezelf dienen. 

Iemand die continu afspraken niet nakomt, te laat komt, jammer joh. Ik ga het gesprek met je aan. De uitkomst daarvan kan zijn dat we afscheid van elkaar nemen. Tijd is kostbaar. (is een van mijn waarde)

Mijn leven is er 200% op vooruit gegaan sinds ik mij hou aan mijn waarden. 

Hoe pas je dat toe?

Eerst heb je op te schrijven hoe je je leven wil vorm geven. Wat vind jij leuk om te doen? Waar wil je bij horen of juist niet? 

Hoe je het niet meer wil hebben, is een uitstekende manier om te starten. Als je daarna op schrijft hoe je het wel wil hebben.

Daar passen waarden bij. Laat ik je nu al die waarden kiezen, kies je vanuit je veilige positie. Dit is waarom het bij veel mensen niet lukt de waarden als meetlat te gebruiken.

Je hebt je droom, hoe je je wil voelen, hoe je het wel wil hebben, je verlangen, te koppelen aan een doel. Ik weet het, het woord doel is niet zo leuk, want implisseert werken. Toch dwing ik je er een te kiezen. 

Pas als je hoe jij je wil voelen hebt gekoppeld aan een droom, kies je 10 waarden er uit. 

Dat is nog steeds niet jouw meetlat. 

In mijn gesprekken test ik deze 10 waarden op belangrijkheid. Jij leest deze blog, zult dat dus zelf moeten doen. Kies er drie uit die voor jou het belangrijkste zijn.

 

 

Stel je hebt gekozen voor:

  1. aandacht
  2. trouw
  3. samenwerken

Dan is dit jouw meetlat.

Elke situatie waarin jij niet met de volle aandacht kan werken, waardoor je trouw wordt aan jezelf zodat je de juiste mensen vindt om mee samen te werken, moet uit jouw agenda. Stel dat je in een lawaaierige omgeving werkt en dat is niet hoe jij met aandacht kan werken, zul je op moeten staan en vertrekken. Of het gesprek openen zodat de omstandigheden waarin je werkt, wijzigen. 

Elke persoon die met jou samenwerkt, ervoor zorgt dat jij niet in trouw kan handelen, hup uit jouw agenda. Dat is ruis. Ga je door, ga je jouw doelen halen op wilskracht. 

Dit is de reden dat ik laatst een klant heb teruggemaild:

Dank je wel voor je afmelding. Jouw woorden: ik kom wel terug zodra het mij uitkomt, maken dat ik per direct de factuur crediteer. Wacht ik, dan laat ik in de energie mijn agenda door jou bepalen. Bij elke nieuwe klant moet ik bedenken dat jij er kan komen te staan. Zo werk ik niet. Ik heb haar dat teruggegeven omdat tijd kostbaar is. En die besteed ik graag met mensen die daadwerkelijk iets willen veranderen. Weten dat ze verlies hebben te leiden op hoe het nu gaat. Mijn ervaring leert dat deze vrouw lief is. Vaak over grenzen laat gaan. Zelf veel contacten heeft waarin zij niet 100% gezien wordt. Ze wordt genomen, figuurlijk dan he. Er wordt misbruik gemaakt van haar goedheid. 

Ik doe niet aan liefdadigheid. Is ook een waarde van mij. Ik help je pas als je een vraag stelt. Waarden hebben een zin of klank in zich. Soms ook geur. Bijvoorbeeld de waarde ‘rust’. Van rust wordt gedacht dat dat goed slapen is. Niet te hard werken. Misschien is dat voor jou totaal anders. Dat heb je op te schrijven. Onder welke omstandigheden heb jij, ervaar jij rust? Voor mij is dat zoals vandaag acties aftikken in een hotel hier in Zutphen. Vol gaan voor waar ik goed in ben en dan vanavond lekker languit op de bank lezen. Dat lukt mij moeilijker als ik weet dat taken op mij liggen te wachten. 

Geef jouw waarden daarom een zin, een klank, een geur. Een richting. Is zo zo zo belangrijk. Hoe specifieker je bent, hoe groter de kans dat het slaagt. 

Communicatie

Communicatie is hierbij noodzakelijk. Jouw omgeving weet niets. Ga daar maar van uit. Ze vullen de hele dag voor je in wat je wil. Hoe je je voelt. Als ik nu iemand tegenover mij heb zitten, zal die persoon denken dat ik boos ben. Als ik gefocust werk, zie ik er dusdanig geconcentreerd uit dat mensen bij mij weg willen. Ik zeg dan: ik ga nu aan het werk, je zou kunnen denken dat ik boos ben, is niet zo. Heb je iets van mij nodig, kun je tussen 10 en 11 bij mij terecht. Ik stuur de mensen naar een moment in mijn agenda dat ik ze kan helpen. 100% met aandacht bij ze kan zijn. Aandacht is een waarde. 

Je waarde leren leven, dragen en uitdragen, daarover communiceren, dat leer je bij mij. Laat je nog veel te vaak over je grenzen gaan? Dan ga jij ook over grenzen. De matchcall is er speciaal voor jou als je veel meer bij jezelf wil blijven. Wil leven op jouw manier. Deze kun je hier boeken: www.wendymarsman.nl/matchall 

Laat waarden jouw meetlat zijn, zodat je nooit meer ten koste van jezelf je leven leeft, of zal ik zeggen niet leeft.