Eerste hulp bij twijfel

 Wat je als eerste tegenkomt:

 

Als je kiest om

  1. – jezelf te ontwikkelen
  2. – voor jezelf te kiezen
  3. – voor je waarden te gaan staan
  4. – iets te doen dat buiten jouw normale doen is, dan is twijfel een van de eerste dingen die je onderweg tegen gaat komen.

Je hebt namelijk de moed nodig om te weten hoe je na je keuze de energie van spanning en blijdschap zo lang mogelijk vasthoudt.

Gerard Reve zegt niet voor niks:

 “Het beroerde is, dat de twijfel zich veel beter laat verdedigen dan de een of andere visie.”

Het is niet zo dat ik elke quote van Gerard uit mijn hoofd ken. Ik kwam de quote tegen toen ik wat onderzoek aan het doen was over twijfel voor mijn methode ‘de route van kiezen’.

Twijfel is een van de meest besproken onderwerpen in mijn bedrijf. In bijna elke voorbereiding zit wel iets van twijfel.

 Keuze en focus probleem

 

Twijfel is een keuze probleem en een focusprobleem.

Je keuze is nog teveel omgeven met spanning. Maw er mag nog wat licht bij. 

Dat vraagt je op pad te gaan, om er achter te komen welke bijsturing jouw keuze nodig heeft, zodat het licht voor je wordt om de keuze uit te voeren.

Waardoor nieuwe mogelijkheden zich aan kunnen dienen. Teveel lezers, misschien jij ook, zakken in de twijfel. 

Voor het kiezen om ergens voor te gaan, uit zich dat in:

Zal ik wel, zal ik niet. 

Durf ik dit wel, of durf ik dit niet.

 

Na het maken van de keuze, ziet twijfel er zo uit:

– zie je wel, ik had dit niet moeten doen.

– Oh, najaaaaaa ik dacht dat ik niet durfde, maar eigenlijk is het heel makkelijk!

 

Waar twijfel meestal over gaat:

Twijfel in de gesprekken die ik voer, gaan altijd over:

– geld

– de tijd

– een omstandigheid

 

Geld omdat het er meestal nog niet is. Geld komt altijd na een keuze. Moet je wel de acties doen 

Tijd heb je respect voor op te brengen. Die laat je niet aan je voorbij gaan. Die neem je. Je maakt de tijd. Door die zo in te vullen dat je de taken doet die nodig zijn.

Omstandigheid. Een kind met een groeiachterstand. Een partner die niet lekker in zijn of haar vel zit. Een huis dat in de verkoop staat. Een vakantie die er aan komt. Menstruatie. Een nieuwe partner. Alle excuses heb ik al in mijn kantoor voorbij horen komen.

Je focust je op shit. Je hebt niet echt gekozen.

 

De reden dat ik na 2011 weinig getwijfeld heb, is omdat ik behoorlijk geraakt ben door het leven. Ik weet hoe enorm kostbaar mijn tijd is. Mijn klant of mijn potentiële klant, jij als lezer van deze blog bent je daar mogelijk bewust van. Je handelt er nog niet naar. Of zoals mijn opleider vroeger zei: bij jou moet het nog even wat erger worden. 

Als ik ergens voor kies, dan ligt binnen een uur een plan op tafel. Maak ik het eerste telefoontje en dan zorg ik ervoor dat mijn agenda zo is ingeregeld dat ik de uitvoering kan doen. 

 

Hoe je door twijfel komt:

Volg deze route:

1. Zet een piketpaaltje. Oftewel, zorg voor een datum waarop je keuze is volbracht. Combineer dat met een beloning. 

2. Dan maak je een overzicht van de taken die je uit te voeren hebt. 

3. De taken zet je in je agenda. *

4. Pas communicatie toe in je gezin **

5. Hou je aan je belofte. (het allermoeilijkste dat er is)

 

Alle acties zijn met elkaar verbonden. De piketpaal (1) is er voor om jou betrouwbaar te laten handelen (5). Communicatie (4) is er om je te houden aan je overzicht (2). Je agenda (3) is er om overzicht te houden en te kunnen communiceren met je gezin en je aan je belofte te houden. 

 *agendabeheer

Vraagt je in blokken te denken en te leven. 

Ik leef in twee blokken. Coachen en vrije tijd. Ik wil minimaal 4 uur vrije tijd per dag. In werkelijkheid lukt het mij om meer uren vrij te zijn op een dag. Maar 4 is het minimale dat ik nodig heb om 100% te kunnen presteren op mijn energieniveau. 

Doordat ik die 4 uur blok in mijn agenda, daarnaast max 3 uur coach op een dag. Weet ik precies hoeveel tijd ik aan andere taken kan besteden. 

 Gooi ik er nu weer een event bij, dan weet ik precies hoeveel tijd ik kan besteden aan zo’n event. Is heerlijk. Want daardoor geef ik perfectionisme geen vrij spel in mijn leven. Daarmee ook de twijfel niet. 

 

Want laat ik je een ding zeggen: 

Als je twijfelt heb je waarschijnlijk teveel tijd om na te denken. 

Of je leent je voor tijd om na te denken. 

Stop dat, zeg ik dan tegen mijn klanten. 

Vul je tijd veel liever met het uitvoeren van de taken. Of ga als je teveel nadenkt, werken met je handen. Waardoor dat hoofd niet rammelt als een eierstok. 

 **communicatie, doelen halen. Dingen doen die buiten jouw comfortzone liggen, vragen je te communiceren met je gezin. Je hebt ze mee te nemen. In een volgende blog neem ik je in mijn wereld. Hoe ik dit doe.

 

Shit en shine moet je beide doen

 En dan nog even dit. Ik wist dat er iets miste aan mijn blog. Tot ik vanmorgen een van mijn klanten hielp. 

 Tegen haar zei ik:

Shit en shine moet je beide doen. 

 Wat ik soms terug krijg van volgers is dat het lijkt dat ik mezelf dwing om dwars door shit heen te gaan. Hard te werken. Door te buffelen. Het tegendeel is waar. 

Ik gun mezelf veel zachtheid. Daarvoor is het nodig, heb ik het nodig, om af en toe flink te huilen om wat ik voel. Om alles dat misgaat. Om wat over mij geroddeld wordt en niet waar is. Of gewoon omdat ik daar zin in heb. 

De shine is er om die dagen in balans te brengen. En andersom. 

Zonder wrijving geen glans. 

 Shit en shine is één medaille. Ik verleg mijn focus als teveel shit mijn lijf en agenda in komen. Dan boek ik iets in waar ik plezier aan beleef. Om te spelen. Voor het goede gevoel. Dat is niet een fles wijn leegzuigen. Dat is bij mij werken met draad, natuur en een goed nummer, muziek he. 

Tot slot:

Het verleggen van je focus van negatief naar positief werkt als je je tijd zo indeelt dat je tijd neemt om leuke dingen te doen. Ik heb daarvoor een lijst waar ik uit kan kiezen. Een lijst met activiteiten waardoor ik tot rust kom, plezier beleef en niet kan nadenken. Het helpt je om als de tijd aanwezig is, niet meer na te hoeven denken. Zodat je meteen kan doen. 

 

Is deze blog helpend? Zo ja, wat haal jij er uit? Laat je een reactie achter?