Wat wordt er bedoeld met het apenbrein oftewel reptielenbrein? 

 

 

 

Onlangs las ik het boek ‘Denk als een monnik’ van Jay Shetty. Een aanrader!

 

 

 

In dit boek legt hij uit wat een apenbrein is. Tijdens het lezen stuiterde ik nog net niet de woonkamer door. Mijn man zal ook wel gedacht hebben wat heeft zij? Want ik bleef maar roepen “hell yes” en “JA dit dit!” terwijl ik het boek las. Ik ben namelijk een paar weken lang in gevecht geweest met mezelf. En ben daarin echt in mijn apenbrein gestapt.

 

 

 

Het ging over live gaan. Of ik dat weer zou doen. Want mijn (nu een na) laatste live op Instagram (genaamd: zelftwijfel is de beste manier om zelfmoord te plegen op je genie) was er eentje die best heftig was. Ik was boos en deze energie zette ik om in een live. Wat er daarna gebeurde is dat ik appjes kreeg en dm’s van mensen met daarin ‘wie denk je wel niet dat je bent’. En andere kritiek. 

 

 

 

Wat er dan gebeurt is dat mijn hoofd in angst gaat. In vechten vluchten of bevriezen. Mijn lijf en mijn hoofd gaat compleet in tegen wat ik eigenlijk wil. En dat is weer live gaan. Maar dat deed ik niet uit pure angst om die weerstand van anderen te krijgen. Dat herken je vast wel. Misschien niet in deze situatie, maar wel in anderen. 

 

 

 

Dat is je apenbrein. Of je reptielenbrein. Dat is hetzelfde.

 

 

 

Die geeft weerstand. Die wil jou veiligheid bieden. Maar wat zegt die weerstand en die angst eigenlijk? Want het gaat nooit echt over de persoon die jou die angst komt brengen. Het gaat altijd over jou. Je doet iets waardoor die angst wordt getriggerd. Waardoor de kritiek wordt getriggerd. 

 

 

 

Ik zelf was mega direct in die live. Ik wist wel degelijk dat ik weerstand op zou roepen. Maar ik wist ook dat ik direct een klant eruit zou krijgen. Want er zijn mensen die hetzelfde denken als ik maar er nog niet mee om kunnen gaan. En daarom deed ik het. Die live heeft me zelfs twee klanten gegeven, maar dus ook veel weerstand. En wat doet mijn hoofd? Wat doet ons hoofd in zo’n situatie? Die luistert naar die weerstand!

 

 

 

Dus vraag jezelf af wat zegt deze weerstand mij eigenlijk? Wat geloof ik echt? Wie is de persoon die mij werkelijk deze angst geeft?

 

 

 

Ik was het zelf. Ik ben ongelofelijk bang dat als ik voluit ga ik weer ziek wordt. Dat mijn schouder nu vast zit komt door angst.

 

 

 

Echter zorgt het ook altijd voor een shift. Als je leert luisteren naar wat je apenbrein te vertellen heeft. Kun je andersom kiezen. Namelijk voor contact met jezelf ipv dat brein. Je wensen, verlangens.

 

 

 

Als ik naar mijn reptielenbrein had geluisterd dan had ik na die ene live geen nieuwe live gemaakt. En dat deed ik dus wel. Hoe het me toch is gelukt om die live te maken ondanks dat mijn apenbrein zoveel weerstand en angst bood? Dat vertel ik in de live op Instagram die je via deze link vindt. 

 

 

 

Live Instagram ApenbreinInstagram Wendy Marsman