Hoe ga je om met kritiek om Wendy?

De vrouwen met wie ik werk, soms ook mannen, die krijgen vroeg of laat in hun veranderproces te maken met kritiek. Of weerstand. Vaak komt die weerstand van mensen die ze lief zijn. Familie en vrienden. Soms collega’s. 

Ik heb in het ontvangen van kritiek een mogelijkheid gevonden om gratis aan persoonlijke ontwikkeling te doen. Kritiek geeft mij een kans om te groeien.

Kritiek vond ik vroeger zo moeilijk. Als ik iets ingewikkeld vond, waren dat oordelen. Vaak voelde ik die oordelen al in voor ze werden uitgesproken. Ik oordeelde zelf ook. Ik durfde ze niet hardop te zeggen. En zelfs complimenten vond ik ingewikkeld.

Afhankelijk van wie kritiek levert, geef ik mezelf de opdracht om door te vragen. Voel ik wat woorden met mij doen. Om erna te luisteren naar wat de ander zegt.

Ik geloof niet meer in de quote: kritiek zegt meer over de ander dan jezelf

Die is niet helemaal waar. Ik geloof dat als je kritiek krijgt, je wel degelijk iets doet waardoor je kritiek krijgt. Je schuurt en dat vinden mensen niet prettig. Echter, als je dat doet, kan het zijn dat je goed zit. Dat je de ander een ontwikkel kans hebt gegeven.

Van de persoon die jou kritiek geeft, kun je iets leren. Andersom ook.

Het tegenovergestelde van kritiek, zijn de complimenten. In overdadig complimenten geven, geloof ik niet. Hiermee kweek je afhankelijke kinderen. Kinderen die in beweging komen om het compliment te krijgen, zijn later de volwassenen die een burn-out creëren.

Heb het lef om naar jezelf te kijken. Om je te beoordelen. Om te horen wat voor negatieve en positieve reacties je bij de ander oproept. Het helpt je anders in het leven te staan. Het geeft je onwijs veel informatie om je leven te leven op jouw manier.

In de podcast hoe ‘ga ik om met kritiek’ vertel ik hier meer over.

Luistertijd 47 minuten. De podcast vind je hier:

https://soundcloud.com/wendymarsman/07-kritiek-hoe-ga-ik-er-mee-om