Veel mensen vinden zichzelf op nummer één zetten lastig. We zijn zo gewend om maar te geven en geven aan anderen. Ten koste van onszelf. Geven om maar gezien te worden. Geven om maar begrepen te worden. Geven om maar gehoord te worden. Dat is niet gezond. Wij als mensen zijn ook gewend geraakt om het allemaal alleen te doen. Zelluf doen. Want als ik het samen moet doen dan denkt diegene van mij dat ik het niet goed kan. 

 

Dikke onzin

 

Ik kan namelijk onwijs goed een website bouwen. Maar het is niet perse iets waar ik blij van word. Daarom heb ik Miranda die voor mij de technische zaken online doet. Zo lag laatst mijn website er opeens uit. Denk je nou echt dat toen ik mijn hulpvraag stelde Miranda dacht ‘oh die Wendy kan dit niet’. Nee. Ze heeft vast gedacht ‘wauw ze vraagt me om hulp, wat gaaf, kan ik weer voor haar leveren’. 

 

Ik ben nu eenmaal veel beter in gesprekken voeren, in coachen. In mensen helpen. En niet in dat hele IT gebeuren. Ik vind het wel leuk, maar niet zo leuk dat ik daarmee mijn geld wil verdienen. Ik verdoe letterlijk mijn tijd ermee.

 

Become a priority in your own life

 

Ik ben groot fan van Bob Proctor. En onlangs plaatste hij nog bovenstaande quote. Wordt een prioriteit in je eigen leven. Dit komt in mij op omdat ik laatst een drie uur durende sessie had met een klant. Om negen uur zouden we starten dus ik open mijn Zoom. De vrouw was er nog niet. Ik ging meteen twijfelen aan mezelf. Heb ik wel de goede dag in mijn agenda staan? Heb ik de verkeerde link gedeeld? Heb ik niet goed gemaild? Na een check, bleek aan mijn kant alles te kloppen. 

 

Ik stuurde een e-mail, maar kreeg geen reactie. In eerste instantie was ik best gepikeerd. Want tijd is geld. Tijd is kostbaar. Tijd is energie. Wat bleek, toen ik haar rond 11 uur aan de telefoon had, ze was de afspraak vergeten. Ze zei letterlijk ‘ik had gewoon heel mijn hoofd vol zitten dat ik de afspraak ben vergeten’. Soms gebeurt dat. Ik weet ook waarom het gebeurd. Ze heeft zichzelf geen prioriteit gemaakt.. Ze maakt zich zorgen om jan en alleman. Om mensen die zich in zorgelijke situaties bevinden.

 

Terwijl het totaal niet handig is voor die mensen als jij je zorgen maakt. Het is juist handig dat jij in dit soort situaties jezelf prioriteit maakt. Goed voor jezelf zorgt. Jezelf laat coachen en juist die afspraken die over jou gaan niet uit je agenda laat flikkeren. Juist dan voor jezelf kiest. Dat je in dit soort situaties juist overzicht creëert samen met je hulpverlener. En in dit geval was ik dat. 

 

Zorg voor jezelf, zodat je voor de ander kunt zorgen

 

 

‘Wendy, mijn hoofd zit zo vol, wat zou jij doen?’. Ga wandelen, ga naar het bos. Kies goede voeding als in avocado’s, groente, veel water drinken en fruit. Van fruit kun je de meest fantastische smoothies maken. Maar ga dan niet teveel suiker tot je nemen. En ga niet je wandeling schrappen. 

 

Juist als je het druk hebt moet je een uur gaan wandelen’.

 

Het is niet helemaal de quote maar het komt er wel op neer. En dat is zo waar. Wij zijn het echter andersom gewend. En de grap is, we willen juist niet op onze ouders lijken. Maar wat deden veel van onze ouders in tijden van stress? Dan gingen ze juist taken doen om een schoon en opgeruimd huis te hebben. Het goed doen voor jou.. En liever niet huilen want stel je voor dat dit onze kinderen pijn doet. 

 

Ik heb gemerkt dat het andersom fijner is. Beter. Makkelijker. Ga juist huilen. Want huilen is  een ontlading van stress. Een ontlading van te lang je emoties vast houden. Een ontlading van te lang volhouden en je doet het niet eens altijd bewust. Het is vaak een cirkel waar je in zit en waarvan je niet weet hoe je eruit kunt komen. 

 

In Podcast 24 ‘Niet voor jezelf zorgen is super egoïstisch’ vertel ik je onder andere wat je kunt doen om dit cirkeltje van gedachten te stoppen. Hoe je stopt om de agenda van de ander te leven in plaats van die van jezelf.