Wendy welk boek raad jij mij aan? 

 

Die vraag wordt mij zo vaak gesteld dat ik er beter een blog over kan schrijven. 

 

Wat je misschien niet weet, is dat ik sinds de dood van Lennart dol ben op boeken die gaan over persoonlijke ontwikkeling. Ik lees bijna niets anders meer. 

 

En ik ben met die boeken een nalatenschap aan het opbouwen voor de kinderen. Niet dat ze het lees-gen van mij hebben meegekregen. Geen idee welk standje ik daarvoor had moeten gebruiken. Ik heb duidelijk niet de juiste gekozen. Ze zijn niet aan het lezen te krijgen. 

Ja korte zinnen in TikTok, Snapchat, en soms ook een datingapp. Maar daar zijn vooral de foto’s en de video’s van belang. 

 Toch staat als ik werk achter mij een propvolle boekenkast met boeken waarvan ik hoop dat zij ze ooit gaan lezen. Terwijl ik in huis absoluut geen boekenkast wil hebben. De verschillende kleuren in een woonkamer geven mij onrust. 

 Maar goed, de boeken. Ik heb er een paar voor je uitgekozen. In wille keurige volgorde:

 

  1. Vraag en het wordt gegeven (Esther Hicks)

Vanaf dat ik de kus van Lennart in mijn handen heb, ben ik aangetrokken door de wet van aantrekking. Tot die dag wist ik er niks van. Iemand vertelde mij dat ik de wet had gebruikt om de kus te vinden. Daar wilde ik meer van weten en meer mee doen. In dit boek wordt in hele begrijpelijke taal de wet uitgelegd. Een echte aanrader als je meer fun en flow in je leven wil halen. Ook super confronterend als je net als ik je onwijs hebt aangepast ten koste van jezelf. Je weet tijdens dit boek al dat je er zelf om hebt gevraagd. 

 

2. Rake Vragen (Siets Bakker) 

Alles wat Siets Bakker uitbrengt, op LinkedIn post, dat ben je verplicht om te lezen. Haar denkwijze is er een vanuit systemisch denken, werken én handelen. Ik bewonder Siets al vanaf dag 1 dat ik haar leerde kennen. Ik denk zo’n 9 jaar geleden. Alleen al deze omschrijving: Stop met hard werken om problemen op te lossen. Vooral die problemen die steeds in een andere vorm terugkomen. Zoek naar de reden waarom het probleem in kwestie een goede oplossing is. Vind wat er vast zit. Rake Vragen helpen je. 

Dat wil je. 

 

3. Waarom ben ik mijn broertje niet? (König)

HET boek dat ik nooit uitleen. Het is mij dierbaar. Ik kreeg het getipt van mijn helaas overleden huisarts toen ik ergens in de twintig was. Ik bestelde het, las het pas toen Lennart overleden was. Vanaf toen ging er een wereld voor mij open. Ik gebruik de materie in alle gesprekken die ik voer. König legt je uit dat het uitmaakt of je als enige, oudste, middelste of jongste kind geboren wordt. Dit boek mag je niet letterlijk nemen. Er zijn namelijk veel gezinnen waarin bijvoorbeeld een doodgeboren kind of een miskraam niet besproken wordt. Terwijl ook zij onderdeel uitmaken van het gezin. Wil je dit uitgelegd hebben, boek dan een afspraak via www.wendymarsman.nl/gratis-sessie. Dan kijk ik wat ik voor je kan betekenen. 

 

4. The big leap (Hendricks)

Dit is zo’n boek die je steeds opnieuw te lezen hebt. Ik las het in 2018 in de zomervakantie. Ik weet het nog goed. Vanuit de hangmat riep ik steeds: oh ja. Yes. Mmmm. Ja dat ook. Ik denk dat de buren hebben gedacht dat ik iets anders aan het doen was. 

De vele stickers die boven het boek uitkomen, zijn getuige van wat ik toen voelde. Ik las het nog niet opnieuw. Ik heb lang een lees en schrijfblock gehad. Daar kom ik nu uit. Daarom ligt deze op de stapel: nog een keer lezen. 

Het boek is Engelstalig. Als je een ‘break through’ wil maken en je wilt weten wat voor gedachten en theorie hier achter zit, ben je het jezelf verplicht om dit boek te lezen. 

 

5. De wetten van de winnaars

De wetten van de Winnaars is dé wegwijzer om de juiste keuzes te maken. Het bevat de 30 meest elementaire principes voor succesvol ondernemen. 

Ik voeg daar aan toe dat het ook voor jouw leven van waarde is. Je bestelt dit boek bij Ria Kaashoek.

 

6. Moeiteloos jezelf zijn (Vera Helleman)

Vera. Naar mijn mening de enige Nederlandse vrouw die op een hele rustige manier kan uitleggen hoe het is om jezelf te worden en te blijven. Haar energie is fantastisch. Vera moet je vooral live voelen als dat weer kan. Haar lezingen zijn fantastisch! 

Net als dit boek. Ik hoef hier verder niets over uit te leggen. Je moet dit boek gewoon bestellen en lezen. 

 

7. Durf te leiden (Brene Brown)

Deze heb ik nog niet gelezen. Ik heb nog 15 boeken op de stapel liggen ‘besteld, nog niet gelezen’. Heb jij ook zo’n stapel? 

Toch zet ik deze op de tip lijst. Omdat ik weet hoe Brene schrijft. Al haar boeken zijn aanraders. 

 

8. De kickass code (Veronique Prins)

Veronique schrijft in haar boek bloedeerlijk hoe je een onderneming leidt. Van dit boek vind ik echt dat het net zo goed over jouw leven gaat. 

Op de achterflap staat niet voor niets:

Droom niet je mooiste leven, maar leef je mooiste droom. Zakelijk én privé. 

 

9. Ik kan het niet laten om mijn eigen boek een plek te geven in deze lijst. Ik schreef het in 2019. Jaren had ik mijn verhaal in mijn hoofd. Die oorspronkelijk totaal anders bedacht was. 

Wat ik had willen schrijven, zijn de lessen die ik leerde uit de dood. Het verhaal van Lennart, mijn voorgevoel en het half jaar dat ik alleen maar samen met hem was en wat ik voelde, zat zo in de weg. Dat die eerst moest.  Inclusief mijn versie van het vinden van de kus. De blog van Henrieke Schoonekamp ‘de kus van Lennart’ ging viraal in 2015. Henrieke is helaas niet meer onder ons. Mijn versie van het vinden van de kus heb ik niet meer met haar kunnen delen.

 

Ik sluit dus niet uit dat ik een tweede boek ga schrijven. Later als ik groot ben ;-). 

Je bestelt jouw exemplaar van ‘de laatste kushier. Wat ik hoop dat je uit mijn boek haalt, is het feit dat ook jouw leven opeens over kan zijn. En dat je jouw leven NU te leven hebt. Niet morgen. 

 

10. Ik eindig de lijst met jou mijn visie van een boek te delen. Een boek mag op jouw pad komen. Jouw aandacht trekken. Je mag erom vragen. En dan kom ik weer bij ‘vraag en het wordt gegeven’. En in een reeks zoals ‘De zeven zussen’ zit boordevol persoonlijke ontwikkeling. Je moet het wel kunnen zien. De drive om op zoek te gaan naar waar je vandaan komt. Alles wat je wil tegen houden, pareren. Erna de overwinning vieren. Het is waar ik je op coach. 

Elk boek heeft iets voor je. Het is enorm zonde als je er niks mee doet. Als je het boek op je nachtkastje laat liggen of in de boekenkast zet. Ik wens je dat je de inzichten die een boek je geeft, gaat toepassen. Letterlijk in je agenda zet. 

Welk boek lees jij op dit moment en welk inzicht heb je daar uit gehaald? Wil je het met mij delen in de reacties?