Zonder donker geen licht

Ik geloof dat als je voelt dat iets naar buiten moet, wanneer iets in je maag borrelt, je dit dan ook mag delen. Het is een boodschap die anderen willen horen. Of in therapeutentaal gezegd: het resoneert vast met hoe andere mensen denken. En als het gaat om een boodschap naar buiten brengen dan zijn Bibian Mentel en Melissa Kremer (vooral bekend als Mijn kwaad bloed) twee grote voorbeelden. 

Zij overleden beide onlangs in dezelfde week en hebben echt een legacy achter gelaten. Het is door hun overlijden dat je nu deze blog leest. Want de boodschap die zij hebben spreekt mij enorm aan en je kunt er ook van leren. Ook vind ik dat er iets onwijs onderbelicht wordt aan hetgeen zij doorgeven. 

Ik geloof niet in sterk zijn

In het nieuws worden beide vrouwen, zowel Bibian als Melissa, als powervrouw neergezet. Als hele sterke vrouwen. Ik geloof niet zo zeer in sterk zijn. Want ik weet dat sterk zijn vooral gepaard gaat met volhouden. Je schouders eronder zetten. Als er iets is wat je van Bibian en Melissa kunt leren is dat ze heel vaak hebben opgegeven maar nooit hun doel voor ogen hebben verloren. Ze waren absoluut wel geraakt door telkens weer de boodschap dat hun ziekte terug is of door het feit dat het nu klaar is. En toch vonden ze telkens weer de kracht om verder te gaan. 

Je moet het donkere voelen en doorleven

In een nieuws item werd verteld dat Bibian bekend staat om haar glimlach, haar kracht en haar doorzettingsvermogen. Wat ze alleen niet vertelden is dat je zo’n oprechte glimlach niet kunt doorgeven als je het donkere niet doorvoelt. Als je het niet doorleeft en het niet verweeft met je leven. Wanneer je geen les haalt uit het donkere, wanneer je de boodschap niet pakt. Wanneer je er niks mee doet en het eigenlijk maar wegdrukt dan kun je niet zo’n oprechte glimlach als Bibian had en de lichtpuntjes die Melissa had doorgeven.

Het is een levenskunst

Als het je lukt om het donkere te doorleven en verwezen in je leven dan is dat echt bijzonder. Aan de teksten die Mijn kwaad bloed deelde kon je zien en voelen dat ze alles aan het doorleven was. En ik weet hoeveel kracht dat kost en ook hoeveel energie het oplevert. Als dit je lukt dan wordt je een inspiratiebron voor heel veel vrouwen en mannen. Zoals zij dus ook was. En daarmee wil ik ook direct opkomen voor al mijn klanten die exact hetzelfde hebben gedaan of aan het doen zijn. 

Zij doorleven iets of hebben iets doorleefd en hebben daarmee een boodschap. Een missie. Zij zeggen niet ‘waarom ik’ maar ‘waarom ik niet’. Ik weet zeker dat zowel Bibian als Melissa dankbaar zijn voor alles wat hen is overkomen.  Ook ik ben dankbaar voor alles wat mij is overkomen. Want er zin namelijk dingen gelukt juist doordat wij het zwaar hebben gehad. Zij, mijn klanten en ik zijn hét voorbeeld dat je in tijden van zwaarte hele mooie dingen kunt bereiken. Zij zijn het voorbeeld dat als je een goed team om je heen hebt je in staat bent om grote dingen te halen. 

In mijn Podcast 27 “Zonder donker geen licht” ga ik nog veel dieper op deze boodschap in.